Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

niepubliczne przedszkole artystyczno-językowe

 

 

 Zasady rozliczania odpisów żywieniowych (wyprowiantowań)

                                                                     

Aktualny jadłospis: 

 

 

ŚNIADANIE I

ŚNIADANIE II

OBIAD

Poniedziałek

27.03.2023

Pieczywo mieszane, pszenne, pszenno-żytnie z masłem (gluten, jaja, mleko), zupa mleczna z płatkami owsianymi (gluten, mleko), dżem, miód, pomidor, herbata.

Kisiel - wyrób własny (gluten), ciasteczko zbożowe bez cukru (gluten, soja, mleko, orzechy), jabłko.

Zupa pomidorowa zabielana na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem (mleko, seler), makaron z twarogiem (gluten, jaja, mleko), kompot.

Wtorek

28.03.2023

Pieczywo mieszane, pszenne, pszenno-żytnie z masłem (gluten, jaja, mleko), ser żółty (mleko), dżem, ogórek, rzodkiewka, herbata.

Budyń czekoladowy do picia - wyrób własny (gluten, mleko), gruszka, pieczywo chrupkie.

Zupa ogórkowa zabielana na wywarze mięsno-warzywnym z ryżem (mleko, seler), gulasz wieprzowy (gluten), ogórek kiszony, kasza pęczak (gluten), kompot.

Środa

29.03.2023

Pieczywo mieszane, pszenne, pszenno-żytnie z masłem (gluten, jaja, mleko), paprykarz warzywny z kaszą jaglaną (soja, seler, gorczyca, nasiona sezamu), pasztet sojowy (soja, seler, nasiona sezamu), dżem, pomidor, sałata, kakao (gluten, soja, mleko)

Wafle ryżowe czekoladowe (gluten, soja, mleko), arbuz, herbata pomarańczowa.

Zupa grochowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami (seler), łazanki z kiełbaską i kapustą kiszoną (gluten, jaja, mleko), kalarepa, sok tłoczony 100 %.

Czwartek

30.03.2023

Pieczywo mieszane, pszenne, pszenno-żytnie z masłem (gluten, jaja, mleko), pasta rybna z jajkiem i szczypiorem (jaja, ryby, mleko), dżem, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem.

Bułka z masłem (gluten, jaja, mleko), mandarynka, herbata ziołowa.

Rosół na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem (gluten, jaja, mleko, seler), kotlet drobiowy (gluten, jaja), marchewka z groszkiem, ziemniaki, kompot.

Piątek

31.03.2023

Pieczywo mieszane, pszenne, pszenno-żytnie z masłem (gluten, jaja, mleko), parówka, dżem, pomidor, kakao (gluten, soja, mleko)

Ciasto drożdżowe z kruszonką (gluten, jaja, mleko), mus wyciskany, winogrono.

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym   (mleko, seler), jajko w sosie musztardowym (gluten, jaja, mleko, gorczyca), fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot.

     

 POSIŁKI

Biorąc pod uwagę fakt, iż dzieci w wieku przedszkolnym są w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dbamy o prawidłowe żywienie naszych podopiecznych. Zapewniamy odpowiednio zbilansowane posiłki zawierające najwyższe wartości odżywcze i energetyczne. Dbamy o różnorodność dań, ich świeżość i właściwe przygotowanie.

Uwzględniamy również indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci.

Rodzice codziennie mają wgląd do aktualnego jadłospisu (patrz powyżej).

W czasie posiłków nasi podopieczni mogą jeść ile chcą, ponieważ nie limitujemy posiłków. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania nowych dań, ale nie zmuszają ich do jedzenia. 

Zapewniamy 3 posiłki:

  • śniadanie w godz. 8:30 - 9:10 - kolorowe kanapki z pomidorem, ogórkiem, serem, wędliną, pyszna zupa mleczna, jajka na twardo, kiełbaski oraz na słodko: kanapki z dżemem owocowym, jogurt, mleko, herbata, kakao
  • II śniadanie w godz. 11:30 - 11:55 - kolorowe kanapki z serem, wędliną, sezonowymi warzywami, owoce, ciasto drożdżowe, kisiel lub budyń, jogurt,  placki z jabłkami, sałatki warzywne, chrupki z suszonych owoców, kaszka z sokiem, wyciskane soki.
  • obiad w godz. 13:30 - 14:15 - składa się z dwóch dań: pysznej zupy i równie pysznego drugiego dania mięsnego lub jarskiego, surówki lub gotowanych warzyw,  kompotu ze świeżych lub mrożonych owoców
 
   

 

Aktualności

 

 

 

 


 

  Przedszkole Niepubliczne MISIOLANDIA
     profil artystyczno-językowy
  ul. Łowicka 45, 85-776 Bydgoszcz
  tel./fax (52) 320-20-98

  www.misiolandia.pl

banermail3