Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

dwujęzyczne niepubliczne przedszkole i żłobek

 

 

 Zasady rozliczania odpisów żywieniowych (wyprowiantowań)

                                                                     

Aktualny jadłospis:

 

 

DATA

I ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

Poniedziałek

04.12.2023

Pieczywo mieszane (1), z masłem (7) i żółtym serem (7) oraz dżemem niskosłodzonym, ogórek kiszony, papryka, kawa zbożowa (1) z mlekiem (7)

Budyń waniliowy na mleku (7) podany z sosem z mango i truskawki, pestki dyni do chrupania, woda

Zupa kapuśniak z białej kapusty na mięsie z koperkiem (9), gulasz wieprzowo – drobiowy z jarzynami w sosie własnym ( 1,9), kasza jęczmienna (1)

Wtorek

05.12.2023

Zupa mleczna z muszelkami zbożowymi o smaku czekoladowym (1,7), pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1) z masłem (7), wędliną, talerz warzyw: pomidor, papryka, ogórek świeży, sałata roszponka, herbata z cytryną

Bomba witamin: biała rzepa, jabłka, mandarynki, gruszki, herbatka rumiankowa, chrupańce bez dodatku cukru (1)

Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym (9), pulpeciki wieprzowo – drobiowe gotowane w sosie koperkowym (1,3,7), buraczki, ziemniaki piure

Środa

06.12.2023

Pieczywo wieloziarniste (1) z masłem (7), na liściu sałaty oraz z jajkiem gotowanym (3) na twardo z majonezem oraz dżemem niskosłodzonym, talerz warzyw: pomidor, papryka, ogórek kiszony, sałata, kakao (naturalne) z mlekiem (7)

Pieczywo ryżowe (1) z serkiem śmietankowym (7), marchewka do chrupania, sok przecierowy 100%

Zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z makaronem i pietruszką (1,7,9), naleśniki nadziewane twarogiem i sosem truskawkowym (1,3,7)

Czwartek

07.12.2023

Pieczywo mieszane (1), z masłem (7) i wędliną oraz serem żółtym (7), talerz warzyw: pomidor, papryka, ogórek świeży, sałata roszponka, herbata z poziomek

Ciasto jogurtowe (1,7) – wyrób własny, herbatka miętowa

Zupa buraczkowa na wywarze mięsno - warzywnym (7, 9), łazanki z mięsem mielonym, kapustą kiszoną, pieczarkami w pomidorach (1)

Piątek

08.12.2023

Pieczywo mieszane pszenno (1) - żytnie z masłem (7), pasta z tuńczyka i jajka (3) i majonezu (3) oraz dżemem niskosłodzonym talerz warzyw: pomidor, papryka, ogórek kiszony, sałata roszponka, herbata miętowa

Koktajl z malin na bazie kefiru oraz mleka (7), ciasteczka maślane (1), woda

Zupa marchwiowa krem na wywarze z mięsa drobiowego (9), paluszki rybne z fileta z morszczuka (1,4), surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłka z oliwą, ziemniaki z zieleniną

*Wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji wg
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.:

1 Zboża zawierające gluten.

2   Skorupiaki i produkty pochodne.

3 Jaja i produkty pochodne.

4 Ryby i produkty pochodne.

5 Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
6 Soja i produkty pochodne.

7 Mleko i produkty pochodne.

8 Orzechy.

9 Seler i produkty pochodne.

10 Gorczyca i produkty pochodne.

11 Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12   Dwutlenek siarki i siarczyny.

13 Łubin i produkty pochodne.

14 Mięczaki i produkty pochodne.

     

 POSIŁKI

Biorąc pod uwagę fakt, iż dzieci w wieku przedszkolnym są w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dbamy o prawidłowe żywienie naszych podopiecznych. Zapewniamy odpowiednio zbilansowane posiłki zawierające najwyższe wartości odżywcze i energetyczne. Dbamy o różnorodność dań, ich świeżość i właściwe przygotowanie. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania nowych dań, ale nie zmuszają ich do jedzenia. 

Uwzględniamy również indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci.

Rodzice codziennie mają wgląd do aktualnego jadłospisu (patrz powyżej).

 

Zapewniamy 3 posiłki:

  • śniadanie w godz. 8:30 - 9:10 - kolorowe kanapki z pomidorem, ogórkiem, serem, wędliną, pyszna zupa mleczna, jajka na twardo, kiełbaski oraz na słodko: kanapki z dżemem owocowym, jogurt, mleko, herbata, kakao
  • II śniadanie w godz. 11:30 - 11:55 - kolorowe kanapki z serem, wędliną, sezonowymi warzywami, owoce, ciasto drożdżowe, kisiel lub budyń, jogurt,  placki z jabłkami, sałatki warzywne, chrupki z suszonych owoców, kaszka z sokiem, wyciskane soki.
  • obiad w godz. 13:30 - 14:15 - składa się z dwóch dań: pysznej zupy i równie pysznego drugiego dania mięsnego lub jarskiego, surówki lub gotowanych warzyw,  kompotu ze świeżych lub mrożonych owoców
 
   

 

Aktualności

 

 

 

 


 

  Dwujęzyczne Niepubliczne Przedszkole i Żłobek MISIOLANDIA
                 ul. Łowicka 45,  85-776 Bydgoszcz
                        tel. +48 52 320-20-98

                           www.misiolandia.pl

                    banermail3